Athens Circular Forum 18-19 Απριλίου 2019

Δελτίο Τύπου για το 1ο Αthens Circular Forum 18-19 Απριλίου 2020.

1ο Athens Circular Forum για την Κυκλική Μετάβαση στην Πόλη

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Athens Circular Forum που συγκάλεσε η Οργάνωση “Συμβίωσις-ζώντας κυκλικά” με την υποστήριξη της CIVICS και άλλων φορέων, στις 18 και 19 Απριλίου στο Μέγαρο Υπατία, στην Αθήνα.

Κεντρικό θέμα των συζητήσεων αποτέλεσε η ανάγκη επιτάχυνσης και εμβάθυνσης του κυκλικού μετασχηματισμού στην ελληνική οικονομία. Μέσα από 8 πάνελ και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, 34 έγκριτοι επιστήμονες, αναλυτές, εκπρόσωποι μη κερδοσκοπικών οργανισμών, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, αυτοδιοικητικοί, στελέχη και εκπρόσωποι επιχειρήσεων και φορέων διαχείρισης περιβάλλοντος κατέθεσαν τις προτάσεις τους.

Η συνάντηση περιλάμβανε εισηγήσεις του αν. υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σωκ. Φάμελλου, του Δημάρχου Αθηναίων κ. Καμίνη, του πρώην υπουργού κ. Μανιάτη, του Δημάρχου Αιγάλεω κ. Μπίρμπα, του πρώην υπουργού κ. Γερουλάνου, του υπ. Περιφερειάρχη κ. Γ. Σγουρού καθώς και σημαντικών εκπροσώπων της κοινωνίας πολιτών (Ecocity και Οργάνωση Γη), της κεντρικής πολιτικής (κ. Γ. Βερνίκου, ΟΚΕ), της αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεων (κ. Κοφινάκος Storm Harbour LLP) και ακαδημαϊκών (καθ. κ. Φ. Κουντούρη, καθ. κ. Α. Κοκόση, καθ. κ. Μ. Λεκάκου), φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων (κ. Ό. Σκιάδη) και startups (Εvotropia) με επίκεντρο την εισαγωγή κυκλικών πρακτικών λειτουργίας και διαχείρισης πόρων στις πόλεις, μέσα από την υιοθέτηση προτύπων Κυκλικής Οικονομίας.

Η Κυκλική Οικονομία αφορά στη μετάβαση από το τρέχον γραμμικό μοντέλο λήψης-χρήσης-απόρριψης υλικών στην παραγωγή και στην κατανάλωση, σε ένα μοντέλο όπου οι υλικοί πόροι και ενεργειακοί πόροι διατηρούνται σε κυκλοφορία στο οικονομικό σύστημα για όσο πιο μεγάλο διάστημα γίνεται.

Το Φόρουμ εστίασε ειδικότερα στην Αθήνα και στην Αττική που ως το κυριότερο αστικό συγκρότημα στη χώρα διαθέτει την ανάλογη κλίμακα, τους ανθρώπινους πόρους και τις οικονομικές δυνατότητες ούτως ώστε να αποτελέσει παράδειγμα ενσωμάτωσης κυκλικών πρακτικών για την Ελλάδα και τον Κόσμο, γεγονός που επισήμαναν στις τοποθετήσεις τους οι κ. Β. Λιόγκας, η κα. Μ. Καραβασίλη και ο γραμματέας της Συμβίωσης κ. Αλ. Καρύδης και οι εν ενεργεία και υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί.

Τη μελέτη της αγοράς για την κυκλική οικονομία παρουσίασε ο κ. Γ. Ρουτζούνης, ειδικός αναλυτής Kapa Research.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Συμβίωσης δρ. Κ. Αντωνόπουλος επισήμανε την αναγκαιότητα υλοποίησης βιώσιμων προτύπων στις πόλεις και σε όλη τη γεωγραφική επικράτεια, με πιο ορθολογική παραγωγή και κατανάλωση, που μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά την τοπική ανάπτυξη, μέσω συνεργασίας φορέων και ανάπτυξης συνεργειών.

Ο αν. Υπουργός κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στο εθνικό πολιτικό διακύβευμα της μετάβασης στην κυκλική οικονομία και στο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την κυκλική οικονομία το οποίο διαθέτει η χώρα, ενώ ανακοίνωσε την πρόσφατη θετική εξέλιξη στην κατεύθυνση της προσαρμογής της χώρας σε υψηλότερο επίπεδο διαχείρισης πόρων με την εισαγωγή φόρου κυκλικής οικονομίας επί του όγκου των μη προδιαλεγμένων απορριμμάτων.

Βαρύνουσα σημασία είχαν οι εισηγήσεις του κ. Γιώργου Κρεμλή, διευθυντή επί τιμή της Ευρ. Επιτροπής και υπ. Ευρωβουλευτή σχετικά με τις δυνατότητες του νέου πλαισίου Πολιτικής της ΕΕ για την κυκλική μετάβαση καθώς και την ανάγκη οδικού χάρτη εφαρμογής και αναγκαίων ρυθμίσεων για περιορισμό του όγκου των απορριμμάτων μέσω δράσεων χωριστής συλλογής και φόρου ταφής σε επίπεδο ικανό να αποτελέσει κίνητρο προσαρμογής.

Ο πολιτικός αναλυτής κ. A. Geica (Sporos Circular) επισήμανε τις κρίσιμες διαστάσεις και χρηματοδοτικές ευκαιρίες του επερχόμενου πλαισίου Ευρωπαϊκής Πολιτικής και της δημιουργίας Ταμείου Κυκλικής Οικονομίας.

Οι συμμετέχοντες στo 1o Πάνελ για τις Προκλήσεις του Κυκλικού Μετασχηματισμού της Ελληνικής Οικονομίας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το πάνελ για την ελληνική κυκλική μετάβαση όπου καταγράφηκαν βιώσιμες πρακτικές από τις επιχειρήσεις όπως της Matrix Pack που έχει προβεί σε αντικατάσταση του πλαστικού μιας χρήσης, η περίπτωση των αστικών υποδομών και διαχείρισης νερού (ΕΥΔΑΠ, κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης), κυκλικές πρακτικές αναβάθμισης κτηρίων (Marpessa κ. Κ. Πιστιόλας) και τα σύγχρονα επενδυτικά εργαλεία (κ. Ν. Αντωνίου). Παρεμβάσεις έκαναν ο. κ. Δ. Σίμος (AFI), ο οποίος επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας δικτύου και hub για κυκλικές επιχειρήσεις και η κ. Β. Γραμματικογιάννη (υποψ. Ευρωβουλευτής), ενώ τις επιμέρους συζητήσεις συντόνισαν οι Ν. Καραγιάννη, Χ. Ρακοβίτης και Γ. Κουβαράς.

Στη συμπερασματική τοποθέτηση, ο κ. Αλέξανδρος Καρύδης-Καρανδρέας, νομικός και γραμματέας της Συμβίωσης, ανέπτυξε τη στρατηγική της Οργάνωσης για την διαμόρφωση Μανιφέστου για τις Κυκλικές Πόλεις στην Ελλάδα και την παρακολούθησή του.

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα της Symbiosis στο facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published.